Perinteinen piparitalo

1 pkt Sunnuntai Piparitaikinaa (1kg) +
1 pkt Sunnuntai Piparitaikinaa (500 g)

Koristeluun:

  • 1 tuubi valkoista ja punaista sokerikuorrutetta tai
  • 3 dl tomusokeria ja 1—2½ rkl vettä

Kiinnitykseen: 1 dl sulatettua sokeria

Lisäksi: pursotinpussi

Sokerikuorrutteen valmistus:

Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Laita kuorrute pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen pieni reikä.

  1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa kaavat. Halutessasi kopioi ne tukevalle paperille tai pahville.
  3. Kauli taikinapalat 30 cm x 35 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä kaavojen mukaiset osat. Nosta lastalla leivinpaperin päälle. Leikkaa pellillä ikkuna- ja oviaukot. Kauli lopusta taikinasta talolle alusta, noin 28 cm x 22 cm.
  4. Paista keskenään samankokoiset osat samalla pellillä. Paista pienempiä osia 200 asteessa 6—8 minuuttia, isompia noin 10 minuuttia ja pohja 10—14 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Koristele sokerikuorrutteella ikkunat ja kuistin sivut. Anna kovettua.
  6. Liitä sulatetulla sokerilla alustaan talon pääty. Kiinnitä siihen sivuseinät. Liitä sivuseiniin toinen pääty. Kiinnitä kattopalat ja kattoon piippu.
  7. Kiinnitä kuistin etuosaan kuistin sivut. Kiinnitä kuisti talon päätyyn oviaukon eteen. Kiinnitä kuistin lattia, talon ovi ja lopuksi kuistin kattopalat.
  8. Koristele sokerivesikuorrutteella savupiippu, kattoikkunat sekä talon kuisti ja katto. Kiinnitä erkkerin katokset ja koristele ne.
  9. Kiinnitä kattoikkunoiden erkkerit.
  10. Viimeistele talo tomusokerilla.